Å være konsulent er som å være flyvert(inne)

Konsulenter og flyverter(inner). Du ser kanskje for deg to vidt forskjellige yrker. Men lar vi tanken gå en runde til i hodet, finnes det flere likheter mellom det å være konsulent hos en kunde og det å jobbe som kabinpersonale. 

Jeg elsker å fly og har flydd et tosifret antall ganger i året, store deler av livet mitt.
SÅ mye elsker jeg fly og flyplasser, at jeg for to år siden byttet ut sommerferien med sommerjobb på OSL. (Det var gøy, det!) Og jeg kunne gjerne ha vært flyvert – dersom boliglånet hadde gitt meg råd til det.

Så da er alternativet å bare late som om jeg er litt flyvert – i et blogginnlegg 🙈
For asså: Begge roller krever serviceinnstilling, tilpasningsevne og evnen til å håndtere uforutsette situasjoner med et smil.

Er du klar for mine syv argumenter?

1. Vi er begge gjester i andres territorium

Når en flyvert er på jobb i kabinen, er han omringet av ulike passasjerer på hver eneste tur. Han har heller ikke et fast fly. Han må jobbe på det flyet som er satt opp på arbeidsplanen den dagen. Han er på en måte gjest, selv om han er på jobb.

På samme måte er vi som konsulenter gjester hos kunden vår. Vi har sjelden fast plass, vi sitter der det måtte passe kunden, bruker møterommene som er nærmest dem vi skal ha workshop med, og kan ha ulike kantiner fra uke til uke. Vi må tilpasse oss kundens kultur, rutiner og arbeidsmetoder, samtidig som vi representerer vår egen arbeidsgiver.

Her gjelder det å finne balansen mellom å være profesjonell og ikke tråkke noen på tærne … forstå dagens situasjon. For begge yrkesgrupper.

2. Vi må lese og forstå mennesker raskt

Flyverter møter daglig hundrevis av passasjerer med ulike behov, humør og forventninger. De må raskt lese situasjoner og justere tilnærmingen sin. 

Det samme gjelder for oss konsulenter. Vi må forstå kundenes ønsker, frustrasjoner og usagte behov, ofte uten å ha fått en fullstendig brief på forhånd. 

En god konsulent er en person med people skills. Vi må raskt kunne komme i kontakt med folk, forstå det som sies mellom linjene og lese rommet.

 

Flyvertinner slik vi tror de har det på jobb? (©CC Chummy/Goodfon.com)

3. Kunden har stort sett rett

Både flyverter og konsulenter er der for å sikre at kundene har en god opplevelse. En god flyvert (ikke på Ryanair, da) sørger for at passasjerene føler seg trygge, komfortable og ivaretatt gjennom hele flyturen. 

Vi konsulenter må gjøre det samme. Vi må levere verdi i hver eneste time vi jobber, støtte kunden i hens utfordringer og bidra til at prosjektet eller tjenesten blir en suksess. Og vil kunden vår ha peanøtter, må vi raskt analysere om det er riktig tidspunkt, eller om de peanøttene kommer litt lenger ut i flytu… leveransen vår. Eller kanskje de ikke får peanøtter i det hele tatt, fordi Roger på 14C har nøtteallergi (nå var det mye bilder her).

4. Evnen til å håndtere turbulens

Turbulens oppstår både i luften og i arbeidslivet. Flyverter er opplært til å håndtere stressende situasjoner med ro og profesjonalitet – akkurat som vi konsulenter må, når en kunde kommer med endringer i siste liten, når prosjektet humper litt, eller når det oppstår intern turbulens (les konflikter). Å beholde roen og være løsningsorientert, er en uvurderlig egenskap i begge yrker.

 

Flyvertinnenes egentlige arbeidsliv? (©CC freemalaysiatoday)

5. Vi følger et manus – men må være fleksible

Flyverter har faste prosedyrer for sikkerhet, service og nødsituasjoner, men må samtidig tilpasse seg hver enkelt flytur og passasjer. Vi konsulenter har også metoder, rammeverk og beste praksiser, men må være fleksible nok til å tilpasse oss kundenes løsninger til spesifikke utfordringer og behov.

Vi skal ikke sette sikkerhetsbeltet på kundene våre, men vi må sammen sørge for at de tar det på. Fordi det ofte er vi som kjenner den beste måte å løse noe på, uten at vi skal tvinge på metodene. Vi må lære opp kundene våre til å tenke på brukervennlighet selv, fremfor å være dem som gjør løsningene brukervennlige.

6. Vi er alltid på, men ikke alltid en del av fellesskapet

En flyvert er en del av crewet, men er ikke en passasjer. En konsulent er heldigvis ofte en del av teamet hos kunden, men ikke nødvendigvis inkludert på samme måte som de fastansatte. Det krever en viss profesjonalitet å balansere relasjonsbygging med en viss distanse.

Vi er i samme kabin og åpne landskap … men vi har noen ulike roller, som det er vår jobb å balansere.

7. Vi jobber ofte i smale midtganger

Når jeg flyr kortdistanse, tenker jeg ofte på disse stakkars flyvertinnene som har en arbeidsplass som er cirka 70 cm bred. Mye av arbeidet deres foregår mellom seteradene, og de skal hele tiden ta hensyn til føtter som stikker ut og folk i dokø.

Sånn er det også å være konsulent ute hos en kunde. Vi forholder oss ofte til et smalt mandat, og er der for å gjøre mest mulig riktig arbeid hver eneste time. Gode konsulenter klarer å tilpasse seg jobben vi er satt til å gjøre, innenfor de rammene (stolradene) som er gitt. 

Og det klarer vi. Med et smil. Akkurat som flyvertinnene.

 

Flyvert(inn)enes cirka 70 centimeters brede arbeidsplass.

Enig?

Å være konsulent handler ikke bare om å levere gode Figma-design. Det handler om service, tilpasningsevne og evnen til å håndtere mennesker og situasjoner på en smidig måte. 

Så jeg tar meg friheten til å sammenligne oss med flyverter og flyvertinner: Vi er der for å skape en best mulig opplevelse, håndtere uforutsette situasjoner og sørge for at reisen, enten det er i luften eller gjennom et prosjekt, går så knirkefritt som mulig.

Neste gang du er på et fly, se litt ekstra på kabinpersonalet. Mest sannsynlig har de noen triks du kan ta med deg inn i konsulentrollen!

Del historien på LinkedIn
Denne historien er er skrevet av
Johannes

Gi en feedback eller følg på LinkedIn.

Flere historier

Text Link
Text Link
Text Link

Kontakt Johannes, eller legg igjen navn og e-post så kontakter vi deg.

Bli kontaktet av oss

Tusen takk! Da hører du fra oss snart ☺️
Hm ... Her var det noe som ikke stemte. Har du fylt ut alle felt?
Frydelogo